Spørgsmål og svar til ROSE Kylling
Få svar på ofte stillede spørgsmål
FØDEVARESIKKERHED
Er ROSE Kylling sikkert at spise?
Er ROSE Kylling sikkert at spise?
Vores to danske fabrikker i Vinderup og Skovsgaard er begge BRC AA+ certificeret. Det blev de ved uanmeldte audits i maj 2023. BRC anses i branchen som en af de standarder, der stiller de strengeste krav til producenten i forhold til fødevaresikkerhed, dokumentation og hygiejne. Certificeringen giver dig en ekstra forsikring om, at kvaliteten og fødevaresikkerheden i ROSE Kylling er helt i top.
Er kyllingekød fra ROSE Kylling salmonellafri?
Er kyllingekød fra ROSE Kylling salmonellafri?
Dansk kylling er fri for salmonella. Siden 2008 har Danmark haft nultolerance overfor salmonella i kyllingekød og vores unikke restriktive kontrolprogram har givet Danmark særstatus i EU.
Som forbruger kan du være sikker på, at køber du dansk kyllingekød, så er det testet fri for salmonella.
Er der antibiotikarester i ROSE Kylling?
Er der antibiotikarester i ROSE Kylling?
Der er ikke antibiotikarester i kyllingekød fra ROSE Kylling.
Hvis en kylling har været behandlet med antibiotika pga. sygdom, vil en tilstrækkelig tilbageholdelsestid sikre, at der ingen antibiotikarester er tilbage i kyllingen på slagtetidspunktet.
Det vil dermed også sige, at alle antibiotikarester er ude af kyllingen, når produktet når køledisken. Der vil derfor ikke længere være antibiotikarester tilbage i kødet, når en forbruger køber det.
Det er kun ganske få af vores kyllinger, der bliver behandlet med antibiotika. Det er heldigvis sjældent nødvendigt, da vores kyllinger generelt har en høj sundhedsstatus og derfor sjældent rammes af sygdom.
Kun 3,8 % af vores flokke blev behandlet med antibiotika i 2023, og antibiotika bliver kun anvendt, hvis kyllingerne har en behandlingskrævende sygdom.
Læs mere her:
Hvorfor står der ”ikke behandlet med antibiotika” på nogle af jeres emballager?
Hvorfor står der ”ikke behandlet med antibiotika” på nogle af jeres emballager?
Når en kylling ikke har været behandlet med antibiotika. Så står der ”Ikke behandlet med antibiotika” på emballagen.
Danske kyllinger har en høj sundhedsstatus og forbruget af antibiotika er derfor meget lavt. Kun 3,8 procent af vores flokke blev behandlet med antibiotika i 202 3. Og antibiotika bliver kun anvendt på en kyllingeflok, hvis kyllingerne har en behandlingskrævende sygdom.
Men hvis du ikke ønsker at købe kyllingekød fra en kylling, der har været behandlet med antibiotika, så gå efter mærkatet "ikke behandlet med antibiotika".
Hvad mener I, når I siger, at jeres kyllinger er sunde at spise?
Hvad mener I, når I siger, at jeres kyllinger er sunde at spise?
Kyllingekød er magert, en god kilde til protein og indeholder flest B-vitaminer og mineralerne kalium, fosfor og selen.
Selve vores danske kyllinger er også sunde. Der er ingen salmonella i danske kyllinger, og kyllingerne i køledisken er altid fri for antibiotika. I det hele taget er fødevarekvaliteten i danske kyllinger meget høj. Hver eneste dag arbejder vi målrettet med at sikre den bedste hygiejne, kvalitet og fødevaresikkerhed gennem hele vores værdikæde.
FØDEVAREKVALITET
Er ROSE Kylling dansk?
Er ROSE Kylling dansk?
ROSE Kylling er 100% dansk kylling gennem hele produktionskæden. Kyllingerne kommer fra rugeæg lagt af danske høns. Æggene bliver udruget på et dansk rugeri. Kyllingerne opdrættes hos danske kyllingeproducenter, som har særligt fokus på god dyrevelfærd. Foderet til vores kyllinger kommer fra godkendte danske foderstofleverandører og kyllingerne bliver slagtet på vores danske slagteri i Vinderup.
Hvorfor skal jeg spise dansk kylling?
Hvorfor skal jeg spise dansk kylling?
Ved at vælge dansk kylling får du ikke kun en smagfuld og nærende proteinkilde, du støtter også et højt niveau af dyrevelfærd.
Alle danske kyllinger går frit omkring i en varm stald, hvor der er tør strøelse. De kan spise og drikke, når de har lyst og har gode muligheder for at udleve deres naturlige adfærd. Danske kyllinger har desuden en meget høj fødevarekvalitet.
Hvordan kan jeg se, om det kyllingekød, jeg køber, er dansk?
Hvordan kan jeg se, om det kyllingekød, jeg køber, er dansk?
Alt ROSE Kylling er 100% dansk kylling. Du kan bl.a. se det på det danske flag, vi har sat på emballagen.
Hvis du vil være sikker på, at du køber dansk kylling, produceret med fokus på høj kvalitet, sundhed og dyrevelfærd, skal du gå efter det danske flag på emballagen.
Der kan være dansk kylling i køledisken uden dansk flag på emballagen. Men går du efter det danske flag, så er du 100% sikker på, at du køber dansk.
Du kan også gå efter det danske ovale autorisationsnummer bag på emballagen. Vær dog opmærksom på, at der kan være udenlandsk autorisationsnummer på dansk kylling, fordi nummeret refererer til det land, hvor kyllingen er forarbejdet eller pakket. Og der kan ligeledes være dansk autorisationsnummer på udenlandsk kylling, fordi det er forarbejdet eller pakket i Danmark.
ROSE Kyllings produkter har autorisationsnummer ”DK 733” og ”DK 763”.
Læs mere her
Er der tilsat vand i ROSE Kyllings produkter?
Er der tilsat vand i ROSE Kyllings produkter?
Til nogle produkter tilsætter vi en lage. Lagen består hovedsageligt af vand, salt og sukker.
Vi angiver tydeligt på emballagen, når et produkt er tilsat en lage. I så fald vil der stå ”tilsat vand”. Grunden til dette er, at der i danske lovgivningen står, at vi skal deklarere, når der er tilsat vand i produktet.
Det er oftest brystfilet, som kan blive lidt tør ved tilberedning, da det er en af de mest magre udskæringer på kyllingen. Derfor er det oftest denne udskæring, du kan finde i butikken med mærkningen ”tilsat vand”. Lagen gør det nemmere at gennemstege kyllingen, uden at den bliver tør, hvis den får et par minutter for længe på panden. Dermed sikrer lagen, at du altid får det saftige resultat, du ønsker.
Det er en smagssag og helt op til den enkelte forbruger, om man foretrækker det ene eller det andet.
Hvor meget lage tilsætter I til ROSE Kyllings produkter?
Hvor meget lage tilsætter I til ROSE Kyllings produkter?
Vi tilsætter præcis den mængde lage, som vi har angiver på pakken – hverken mere eller mindre.
Til nogle produkter tilsætter vi en lage. Lagen består hovedsageligt af vand, salt og sukker
En kylling har et naturligt indhold af vand, ganske som du og jeg. Den naturlige andel angiver vi ikke, dels fordi det ikke kan beregnes, da det vil fremgå i samlet mængde sammen med den tilsatte lage, og dels fordi det svinger fra kylling til kylling.
Den tilsatte mængde er nøje udregnet for at give kyllingen den eftertragtede saftighed, uden at tilsætte mere lage end deklareret, da vi selvfølgelig ikke ønsker at give en dårlig smagsoplevelse.
Jeg har haft en dårlig oplevelse med jeres kylling, hvordan sender jeg en reklamation?
Jeg har haft en dårlig oplevelse med jeres kylling, hvordan sender jeg en reklamation?
Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du har haft en oplevelse, der ikke levede op til dine forventninger.
Du kan indsende din reklamation her. Så undersøger vi sagen og vender tilbage til dig hurtigst muligt.
DYREVELFÆRD
Hvilke typer kylling har I i jeres sortiment?
Hvilke typer kylling har I i jeres sortiment?
I vores ROSE Kylling produktsortiment kan du finde konventionelle kyllinger samt 1- og 2 hjertemærkede kyllinger.
Du kan læse om forskellen her.
Hvad er forskellen på konventionelle kyllinger og langsommere voksende kyllinger?
Hvad er forskellen på konventionelle kyllinger og langsommere voksende kyllinger?
Hos HKScan, der står bag ROSE Kylling, producerer vi både 1-hjertede og 2-hjertede kyllinger samt konventionelle kyllinger, dem der desværre stadig i folkemunde kaldes turbokyllinger.
Konventionelle kyllinger er af racen Ross 308, der er slagtemodne når de er 32-36 dage gamle. De 1- og 2-hjertede kyllinger er af racen Rustic Gold, der er slagtemodne, når de er mellem 41 og 45 dage gamle.
ROSE Kylling sælges både som konventionel kylling samt som 1-hjertet og 2-hjertet.
Alle vores kyllinger, uanset race, lever deres liv under gode kår. I Danmark er vi underlagt nogle af verdens strammeste krav blandt andet til dyrevelfærd. Vores kyllinger er opvokset på danske gårde hos dedikerede danske landmænd, som har stor fokus på kyllingernes ve og vel.
Producerer I turbokyllinger?
Producerer I turbokyllinger?
Blandt vores sortiment er konventionelle kyllinger af racen Ross 308, som desværre blandt kritikere omtales som turbokyllinger. Meget af kritikken omkring Ross 308, der blandt andet går på organsvigt og gangbesvær, bygger på problemer, der ligger årtier tilbage, og som ikke gælder for nutidens Ross 308-kyllinger.
Et omfattende og dygtigt avlsarbejde hos avlsfirmaet Aviagen, hvorfra de danske landmænd får deres kyllinger, har forbedret benstyrken og levedygtigheden hos de konventionelle kyllinger markant gennem de sidste 20 år. I dag har vi derfor en meget høj trædepudesundhed og en meget lav dødelighed hos alle danske kyllinger, uanset race.
I Danmark er vi underlagt nogle af verdens strammeste krav til kvalitet, dyrevelfærd, hygiejne og fødevaresikkerhed. Hos HKScan Denmark tager vi ansvar, og kan stå inde for velfærden hos både Ross 308-kyllinger og de langsommere voksende Rustic Gold-kyllinger.
Du kan læse om de forskellige kyllingetyper her.
Jeg har set billeder, der viser forhutlede kyllinger med sparsom fjerdragt? Hvorfor ser nogle kyllinger sådan ud?
Jeg har set billeder, der viser forhutlede kyllinger med sparsom fjerdragt? Hvorfor ser nogle kyllinger sådan ud?
Kyllingernes fjerdragt ændrer sig i takt med deres vækst. Som helt små kyllinger er de dækket af bløde dun, der gradvist erstattes med fjer, når de bliver ældre.
Når man ser billeder af unge kyllinger, hvor fjerdragten endnu ikke er fuldt udvokset, kan man let få det indtryk, at kyllingen er syg, eller at den er blevet hakket af andre kyllinger. Det er ikke tilfældet. I stedet er der tale om en helt naturlig del af kyllingens udvikling.
På Landbrug & Fødevarers hjemmeside, kyllingestald.dk, kan du se videoklip af kyllingernes udvikling:
Hvem opdrætter slagtekyllingerne?
Hvem opdrætter slagtekyllingerne?
Bag ROSE Kylling står 65 danske landmænd, som vi nøje har udvalgt. De modtager kyllingerne direkte fra rugeriet, når de er én dag gamle, og står derefter for opfostringen frem til kyllingerne skal slagtes.
Hvilke forhold lever jeres kyllinger under?
Hvilke forhold lever jeres kyllinger under?
Vores kyllinger opfostres hos danske kyllingeproducenter, der alle vægter dyresundhed og -velfærd højt. De passer kyllingerne frem til slagtning og har alle særligt fokus på kyllingernes ve og vel.
Alle danske kyllinger – uanset type/race - går frit omkring i en varm stald og kan spise og drikke, når de har lyst.
Hvor stor er dødeligheden blandt danske kyllinger?
Hvor stor er dødeligheden blandt danske kyllinger?
Dødeligheden er meget lav blandt alle vores kylinger og på under få procent.
Kyllinger kan dø af forskellige årsager som infektionssygdomme, foderrelaterede problemer og genetiske faktorer. Grunden til den meget lave dødelighed blandt danske kyllinger er blandt andet, at kyllingerne får den optimale ernæring, korrekt medicinsk behandling, og at de lever under gode og hygiejniske forhold.
Læs mere her
Læs også fakta om kyllingers dødelighed på Landbrug & Fødevarers hjemmeside her
Hvordan håndterer landmanden syge kyllinger?
Hvordan håndterer landmanden syge kyllinger?
Levedygtigheden blandt danske kyllinger er meget høj. Desværre vil et lille antal kyllinger i en flok dø under opvæksten. Kyllinger kan dø af forskellige årsager som infektionssygdomme, foderrelaterede problemer og genetiske faktorer. De fleste kyllinger, finder landmanden døde, når han tilser flokken. Kun få kyllinger skal aflives af landmanden selv.
Vores producenter afliver syge kyllinger i overensstemmelse med gældende dansk lovgivning. Når vi taler om små dyr, er den mest humane metode at vride halsen om på dyrene. Det er den mest skånsomme måde. Når kyllinger vokser til høns, over tre kilogram, skal de bedøves først.
Hvilket foder får jeres kyllinger?
Hvilket foder får jeres kyllinger?
Foderet til vores kyllinger kommer fra godkendte danske foderleverandører. Dette sikrer en høj kvalitet af foderet, som har de næringsstoffer, kyllingerne har brug for. Vi skifter normalt mellem 3-4 forskellige slags foder afhængig af kyllingernes alder. Alt foderet varmebehandles for at sikre, at foderet er fri for salmonella.
Konventionelle kyllinger og 1-hjertemærkede kyllingers foder består primært af hvede og soja. Derudover er der yderligere ingredienser som f.eks. olie, vitaminer og mineraler. 2-hjertede kyllinger får samme foder, dog tilsat grovfoder.
Hvor gamle er kyllingerne, når de slagtes?
Hvor gamle er kyllingerne, når de slagtes?
Vores kyllinger er slagtemodne, når de er mellem 32 og 45 dage gamle, afhængigt af type.
Hvor bliver jeres kyllinger slagtet?
Hvor bliver jeres kyllinger slagtet?
Alle vores kyllinger bliver slagtet på vores fjerkræslagteri i Vinderup i Vestjylland.
Læs mere her
Hvordan foregår slagtning af kyllinger i Danmark?
Hvordan foregår slagtning af kyllinger i Danmark?
Når kyllingerne er klar til slagtning, indfanger vi dem hos kyllingeproducenten, hvorefter de transporteres i specialbyggede vogne, der sikrer dem de rette forhold.
Slagtningen foregår på vores danske slagteri i Vinderup. Selve slagtningen foregår ved, at kyllingerne hænges op i benene og straks bedøves, så de er helt bevidstløse, inden de slagtes. Slagtningen foregår ved at kyllingerne føres gennem en automatisk slagtekniv.
Umiddelbart efter slagtning, bliver de kølet ned og parteret.
Til sidst bliver kyllingeprodukterne pakket på vores produktionsfaciliteter i Danmark og lagt på køle- eller frostlager, hvorfra det køres ud til butikkerne. Dette sker allerede samme døgn som det er slagtet, eller dagen efter.
Læs mere om vores slagteri her
Benytter I jer af halalslagtning?
Benytter I jer af halalslagtning?
Alle kyllinger fra ROSE Kylling bliver halalslagtet. Årsagen er, at vi med halalslagtning kan minimere madspild.
Ved at halalslagte vores kyllinger kan vi afsætte kyllingedele, som ikke efterspørges af danske forbrugere, til muslimske lande. Det gælder f.eks. dele såsom fødder og gumper, der ikke er tradition for at bruge i Danmark. I sidste ende reducerer det mængden af madspild betydeligt.
Halalslagtning har ingen indflydelse på dyrevelfærden, da selve slagtemetoden er identisk med ikke-halal. Den eneste forskel er, at en muslimsk slagterimedarbejder overvåger slagtningen og siger en bøn undervejs.
Hvor lang er transporttiden til slagteriet?
Hvor lang er transporttiden til slagteriet?
Vores kyllinger får vi fra landmænd, hvis gårde ligger i Jylland og på Fyn. Dermed sikrer vi kortest mulig transporttid for kyllingerne.
Læs mere her
KYLLING OG KLIMAET
Hvad gør I for at reducere jeres aftryk på klima og miljø?
Hvad gør I for at reducere jeres aftryk på klima og miljø?
Hos HKScan, der står bag ROSE Kylling, arbejder vi mod en CO2-neutral værdikæde.
Vores klimamål er at opnå en netto-udledning på nul (net zero) for alle drivhusgasudledninger inden 2050.
Nedbringelse af klimapåvirkninger, bæredygtig emballage og øgning af biodiversitet er i hjertet af vores miljøarbejde.
Du kan læse mere om vores forskellige tiltag på https://www.rosekylling.dk/baredygtighed--ansvarlighed/klimainitiativer/
I siger, at ”Spiser du kød, så vælg kylling for klimaet”. Hvorfor?
I siger, at ”Spiser du kød, så vælg kylling for klimaet”. Hvorfor?
Vi vil gerne informere danskerne om, at kylling er en af de kødtyper, der har det mindste klimaaftryk. Vi behøver ikke fuldstændig omlægge vores kost fra animalsk til plantebaseret for at mindske klimaaftrykket. Det kan mindskes betragteligt ved at spise flere grøntsager og bytte det røde kød ud med lyst kød som kylling, kalkun, fisk og skaldyr.
I CONCITOs store klimadatabase, der viser klimaaftrykket for de 500 mest almindelige fødevarer i Danmark kan man se, at kylling en af de kødtyper, der har det mindste CO2e-aftryk. Klimaaftrykket for hakket kyllingekød ligger på 3,7 kg CO2e, mens klimaftrykket for plantefars ligger på 0,6 kg. CO2e, og klimaftrykket for hakket oksekød ligger på hele 32,5 kg CO2e per kg.
Det svarer til, at man kan sætte tænderne i 8 kg kyllingekød, før klimaaftrykket svarer til 1 kg. oksekød.
Er der soja i jeres kyllingefoder, og er det ansvarligt produceret?
Er der soja i jeres kyllingefoder, og er det ansvarligt produceret?
HKScan Denmark, som står bag ROSE Kylling, er medlem af Alliancen for Ansvarlig Soja. Vi har hermed forpligtet os til en stadig større del af ansvarlig soja i vores foder.
Soja er stadig den bedste og mest klimavenlige protein kilde til kyllingefoder. Vi følger selvfølgelig udviklingen i lokale protein-kilder som f.eks. græsprotein.
Vi arbejder på, at vi senest i 2025 vil anvende 100% ansvarlig soja i foderet til vores kyllinger.
Læs mere om vores handlingsplan for ansvarligt produceret soja her
BAG OM ROSE KYLLING
Hvem står bag ROSE Kylling?
Hvem står bag ROSE Kylling?
Bag ROSE Kylling står HKScan Denmark, der en del af HKScan, en stor fødevarekoncern med hovedkontor i Finland.
HKScan Denmark har hovedkontor i Viby syd for Aarhus. Derudover har vi slagteri i Vinderup, fabrik i Skovsgaard og et salgskontor i Gøteborg i Sverige.
Du kan finde kontaktoplysninger på vores lokationer her
HKScan Denmark er Danmarks største kyllingeproducent. Udover Danmark producerer vi også kylling til Sverige samt til øvrige EU-lande og fjern- og Mellemøsten.
Læs mere om HKScan Denmark her
Hvad er historien bag ROSE Kylling?
Hvad er historien bag ROSE Kylling?
ROSE Kylling er Danmarks ældste kyllingebrand. Tilbage i 1952 grundlagde Marie Pedersen – også kaldet Hønsemarie – Vinderup fjerkræslagteri, som siden blev til Rose Poultry. I 2010 blev ROSE Poultry, opkøbt af HKScan Group og i dag er ROSE Kylling et dansk kyllingebrand i HKScan-familien.
Læs mere om vores historie og om vores grundlægger Hønsemarie her
Hvor mange kyllinger slagter I årligt?
Hvor mange kyllinger slagter I årligt?
Vi slagter årligt omkring 50 millioner kyllinger. Det sker på vores slagteri i Vinderup.
Hvor produceres ROSE Kylling?
Hvor produceres ROSE Kylling?
ROSE Kylling produceres på vores produktionsfaciliteter i Vinderup i Vestjylland og Skovsgaard i Nordjylland.
- På vores slagteri i Vinderup slagter, udskærer og pakker vi kyllingekød til hele verden. Vi slagter årligt omkring 50 millioner kyllinger. Vinderup er vores største produktionsenhed i Danmark med omkring 500 medarbejdere. Her producerer vi primært vores kølede og frosne kyllingeprodukter. Se hele vores sortiment her
- Den primære aktivitet på vores fabrik i Skovsgaard er produktion af færdigstegte, spiseklare kyllingeprodukter til salg i hele verden. Det er produkter som ROSE Kylling stegte kyllingestrimler, ROSE Kylling stegte sandwichskiver, ROSE Kylling stegte hot wings og ROSE Kylling stegt BBQ inderfilet. Se vores sortiment af færdigstegte produkter her.
I Skovsgaard har vi ca. 80 medarbejdere ansat i vores produktion.