Sænk klimaaftrykket nemt og hurtigt med kylling
Det behøver hverken være kompliceret eller tidskrævende at gøre dine madvaner mindre klimabelastende. Ud over at være en af de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk, er kylling både nemt og hurtigt at tilberede. Derfor er kylling i stedet for oksekød det oplagte valg, hvis du har svært ved at få tiden til at matche klimaambitionerne.
Du kender det formodentlig godt. Du vil gerne skære ned på kødet og spise mere grønt for både klimaets og sundhedens skyld. For du kender de nye kostråd og ved godt, at plantebaseret mad generelt er det bedste for klimaet.
Men pludselig er det tirsdag eftermiddag, og du har hverken fået lagt hvide bønner i blød eller fundet en opskrift på vegetarlasagne. Og så er det, at du – igen – står i supermarkedet og rækker ud efter en pakke med hakket oksekød, der skal forvandles til let og hurtig hverdagsmad. Så må klimaet vente til i morgen.
Det er lige præcis dér, du kan gøre en stor forskel for klimaet – og stadig få nem og lækker aftensmad. Ifølge den store klimadatabase fra CONCITO udleder kylling nemlig i gennemsnit 85 procent mindre CO2 end oksekød.
Hurtig kylling i gryden eller på panden
Heldigvis findes der et hav af retter med kylling, der kræver minimal arbejdsindsats. Og uanset om du er til krydrede asiatiske retter eller børnevenlige klassikere, så kan du nå at komme blæsende ind ad døren kl. 17:15 og stadig have alting klar til servering til normal spisetid.
Kylling er både nærende, fedtfattigt og smagfuldt og kræver ofte kun lidt krydderi og et par minutter på panden. Du kan spare tid og opvask med en af de populære one pot-retter, hvor alle ingredienser skal i samme gryde. Nemt og utroligt lækkert.
Bonus-tip: Lad kyllingen passe sig selv
Hvis du har lidt bedre tid, men gerne vil bruge den i lænestolen eller haven frem for i køkkenet, så er helstegt kylling en anden nem måde at trylle et lækkert måltid frem med et minimum af arbejdstid. En smule forberedelse og så kan kyllingen passe sig selv i ovnen (eller grillen), mens du laver noget sjovere.