Inspiration til at spise grønt og godt med kylling
Når du laver mad, kan du gøre en stor forskel for klimaet ved at spise mere plantebaseret og vælge lyst kød frem for rødt kød. Her giver vi 5 lækre opskrifter med masser af grøntsager og kylling.
Mange af de retter, som vi laver i hverdagen, kan nemt tilpasses, så de belaster klimaet mindre. Og det behøver hverken at gå ud over smagen, sundheden eller økonomien.
Når du køber ind og laver mad, kan du gøre en stor forskel for klimaet ved at spise flere grøntsager og vælge lyst kød som kylling frem for rødt kød fra okse eller lam.
Kylling er en af de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk. Ifølge tal fra Den store klimadatabase fra CONCITO ligger klimaaftrykket for kylling meget tættere på plantefars end på oksekød.
Du kan selv sammenligne klimaaftrykket for kylling med andre fødevarer, for eksempel fisk eller gris, på Denstoreklimadatabase.dk
Put det grønne i din foodprocessor
Der er mange måder, man kan skære lidt ned på kødet og tilsætte mere grønt til sine måltider, uden følelsen af at man skal ”undvære”.
Grøntsager og bælgfrugter er ikke bare sunde. De er også superlækre at kombinere med kylling, og så har du jo det mest fantastiske og klimabevidste måltid.
I alle retter med hakket kød kan man tilsætte fint revne grøntsager eller bælgfrugter, som har været en tur i foodprocessoren, uden at det ændrer rettens smag eller konsistens meget. Det eneste det vil kræve er lidt mere krydderi og måske lidt mere væske.
I retter med hele kødstykker kan det være en fordel at bygge måltidet op om de plantebaserede ingredienser og i højere grad tænke på kødet som tilbehør. På den måde er det lettere at få mere grønt ind i retten, så det ikke bare får en birolle på tallerkenen.