Grydestegt hel kylling

Grydestegt hel kylling

Samlet arbejdstid: 75 min
Tilberedningstid: 60 min
Forberedelsestid: 15 min
Mellem

Tilberedning

 1. Dup kyllingen tør med køkkenrulle. Krydr den ind– og udvendig med salt og peber. Fyld persille ind i kyllingen. Luk med tandstikkere eller kødnåle. 
 2. Varm smør og olien i en gryde ved god varme, til det er gyldent. Brun kyllingen på alle sider. Læg kyllingen på ryggen og hæld bouillon ved. Læg låg på gryden og kog ved svag varme i 45-60 minutter. Vend den evt. efter 30 minutter. Mærk ved låret om kyllingen har fået nok. Kødsaften skal være klar inde ved benet, når man vrider låret fra kroppen. 
 3. Tag kyllingen op og lav saucen. Si evt. skyen. Tilsæt evt. yderligere bouillon, hvis der ikke er nok til sauce. Tilsæt saucejævner og evt. et par dråber kulør. Smag saucen til med salt og peber. 
 4. Skær kyllingen ud i passende stykker – fjern fyld og evt. skind.
 5. Skær rabarberstilke i passende stykker fx 3-5 cm lange. Læg dem i en gryde med sukker og lidt reven skal og saft af lime. Læg låg på. Tænd på svag varme og lad det stå til rabarberne begynder at ” safte”. Skru derefter op for varmen, og lad rabarberne blive møre. Det tager kort tid, så hold øje med dem.
 6. Hæld kompotten i en skål og lad det afkøle i køleskabet. Portionen er så stor, at halvdelen kan gemmes til dessert. 
 7. Skær agurken i tynde skiver, læg dem i en si, drys salt på og lad det trække 10 minutter. Skyl og tryk agurkeskiverne tørre og bland dem med rødløg i tynde både.
 8. Pisk sukker og vineddike sammen til sukkeret er opløst. Hæld det over agurkeskiver og løg. 
 9. Kog kartoflerne.
 10. Hak persillen og drys den over kartoflerne. 
 11. Skær eller bræk salathovedet i passende stykker. 
 12. Pisk dressingen sammen af fløde, 2 spsk citronsaft og sukker. Smag den til med salt og peber og lad den stå til den bliver tykkere i konsistensen.
 13. Vend den over salaten umiddelbart før servering og drys evt. med fintklippet purløg.