På Dalshøj bor Lena og Søren Thorøe-Bjerrisgaard sammen med deres to teenage-sønner. Historien om Dalshøj er en fortælling om stærke familiebånd og et landbrug i udvikling. Med et ben solidt plantet i fortiden og et øje på fremtidens muligheder, har Lena og Søren skabt et liv, hvor kyllingernes ve og vel, en bæredygtig fødevareproduktion og en fornuftig indtjening går hånd i hånd.

Hverdagen på gården

Vores hverdag er en blanding af tradition og teknologi. Med omkring 35.000 kyllinger i stalden ad gangen, er der nok at se til! Lena, uddannet klinikassistent, og jeg, ingeniør, deler ansvaret for kyllingerne med min far, som i dag har sluppet roret og nu påtager sig en stor opgave som medhjælper på gården og som vigtig sparringspartner.

Vi har delt opgaven mellem os. Lena arbejder i dag fuldtid på gården og står for driften af kyllingeproduktionen i dagtimerne. Min far, der bor 10 km herfra, kommer forbi og passer kyllingerne om eftermiddagen, og så har jeg ansvaret i weekenderne, hvor jeg har fri fra arbejde. Derudover tager jeg mig af det administrative arbejde. Køber foder, styrer leveringer mm. 

Selve kyllingeproduktionen tager meget lidt af vores tid, for en stor del af arbejdet er fuldautomatiseret. Når vi lige har modtaget de små daggamle kyllinger, tjekker Lena op på dem ca. hver tredje time. Efter en lille uge klarer de stort set sig selv. Lena går en runde hos kyllingerne hver morgen, og så tjekker min far dem igen omkring kl. 16. Derudover kigger vi altid lige til dem om aftenen, inden vi går i seng.

Det største arbejde for os ligger mellem holdene. Så snart vi har afleveret et hold kyllinger til slagtning, begynder arbejdet med at ordne stalden til næste hold ankommer syv dage efter.

Vi muger ud, vasker og desinficerer stalden. Derefter brænder vi gulvene og kalker dem samt desinficerer vand- og foderstrenge mm. Og det er også på dette tidspunkt, vi reparerer større ting i stalden. Når gulvet er varmet op til 32 grader, lægger vi et isolerende lag strøelse på. Til sidst kører vi foder ind, og så er vi klar til, at kyllingerne ankommer. 

Derfor er vi kyllingeproducenter

Det var min far, der tilbage i 1998 startede kyllingeproduktionen op ved siden af sin planteavlsproduktion. Det var en let produktion for os at overtage, som passer godt ind i vores liv med familie og, for mit vedkommende, fuldtidsarbejde.

Kyllingeproduktion er en overskuelig opgave. Det fuldautomatiske styresystem styrer alt fra foder- og vandforbrug til ventilation, lys og varme. så vores opgave består primært i at overvåge kyllingerne og reagere, hvis noget ikke kører som det skal. 

Vi har kameraer inde i stalden, så vi kan følge med i kyllingernes liv fra vores telefoner. Det betyder, at vi altid kan have et vågent øje på kyllingerne, uanset hvor vi befinder os. Selvfølgelig er vi på 24/7, men det letter arbejdet meget og letter eventuelle bekymringer, at vi altid kan se kyllingerne og får alarmer, hvis noget pludselig ikke er som det skal være.

Kyllingeproduktionen giver os mulighed for at kombinere Lenas viden om hygiejne og sundhed med min tekniske baggrund. Lena står blandt andet for salmonellaprøver, har stor fokus på renlighed og er den af os, der bedst kan fornemme på kyllingernes opførsel og lyde, hvordan de har det. Jeg har mere øje for det maskinelle; fra reparation af vand- og foderstrenge til sikring af den rette ventilation i stalden og minimering af energiforbruget. 

Sådan har en dansk ROSE kylling det

Kyllingernes fjerdragt

Kyllingernes fjerdragt ændrer sig i takt med deres vækst. Når de skifter de gule dun ud med hvide fjer kan de se forpjuskede ud.

Læs mere

Danske kyllinger har høj sundhed og lav dødelighed

I Danmark har vi en meget høj trædepudesundhed, meget få flokke, der skal behandles med antibiotika og en meget lav dødelighed.

Læs mere

Sådan har en dansk ROSE Kylling det

I vores ROSE Kylling produktsortiment kan du finde konventionelle kyllinger, 1- og 2-hjertemærkede kyllinger og ECC-kyllinger. Alle vores kyllinger, uanset type, lever deres liv under gode kår.

Se forskelle og ligheder her

God dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen

Det vigtigste for os er at sikre god dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen. Vi prioriterer kyllingernes velvære fra dag ét og arbejder konstant på at reducere vores energiforbrug. Med solceller på taget, et halmfyr til opvarmning og et genvex-system for en optimal styring af vores indeklima, sikrer vi, at vores drift er så grøn som mulig.

Halmfyret blev udskiftet i 2018 til en nyere model. Genvex-anlægget kom til i 2012, og I 2022 satte vi et 40 kW solcelleanlæg op på taget af kyllingehuset, som her det første år har dækket ca. halvdelen af vores energiforbrug ved kyllingeproduktionen.  

Som nyeste skud på stammen har vi i starten af 2024 fået installeret LED-belysning i stalden. Nu hvor vi har skiftet vores gamle belysning ud med LED-pærer, forventer vi at kunne spare helt op til 30 procent på strømregningen til lys og samtidig at få ca. 5 gange mere lys i en meget bedre fordeling end det gamle.

Sparring er guld værd

Det har været en stor fordel for os, at vi overtog gården, mens min far stadig er frisk. Dermed har vi kunnet trække på alle guldkornene fra ham og har stille og roligt kunnet komme ind i opgaven og tage mere og mere over.

Derudover er det en stor fordel, at branchen har mange gode erfarne folk, man kan trække på. Det er en kæmpe tryghed for os, at vi altid kan sparre med andre. Om det er ROSE POULTRYs dyrlæge, vores kontaktperson hos Danhatch, der leverer kyllingerne, vores kontaktperson hos Skov, der står bag vores farm management-system eller vores foderleverandør, så er de kun et telefonopkald væk, og har altid tid til at hjælpe. Og så har vi erfagrupper, hvor vi landmænd mødes og erfaringsudveksler. Vi har et tæt samarbejde i hele produktionskæden, og det er guld værd.